Voedselverspilling
Eten is om te eten. Niet om weg te gooien. Dat is doodzonde. In het verleden brachten we overgebleven voedsel naar het nabij gelegen verzorgingshuis, maar dat mag niet meer in verband met strenge regelgeving voor kwetsbare mensen. Maar de lunch die overblijft wordt niet weg gegooid. Ons personeel moet iets langer met een knorrende maag doorwerken, maar rond 13:30 eten we gezamenlijk wat er over is van de lunch voor de gasten.
Omdat we van tevoren weten hoeveel gasten er komen en we weten wat ze gaan eten, kunnen we daarop heel gericht inkopen. Daarnaast hebben we slimme “menu-engineering” toegepast waardoor ingrediënten te gebruiken zijn voor verschillende dinervormen, zoals BBQ, walking dinner of fingerfood en bieden we op verzoek vegetarische of veganistische alternatieven aan. Waar het kan bereiden we ter plekke “on-demand”, zodat we een goede inschatting kunnen maken van de benodigde hoeveelheden. Op de reactie “er was maar net genoeg eten” is ons antwoord: “Ja, goed hè?”
Afvalscheiding
Wij doen er alles aan om ons afval zo goed mogelijk te scheiden. Glas, papier, restafval en vet wordt gescheiden. In het verleden hadden we ook nog een “schillenboer” die het snijafval en etensresten apart kwam ophalen voor de varkens, maar door stengere Europese regelgeving mag dat niet meer.